Poľsko prijalo od začiatku ukrajinskej vojny už vyše 5,86 milióna ľudí

28.08.2022 Celý región

Varšava/Kyjev 28. augusta (TASR) - Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára už vyše 5,86 milióna ľudí, oznámila v nedeľu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP.

Podľa SG jej príslušníci vykonali v sobotu približne 26.600 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny a v nedeľu k 07.00 h dosiahol počet príchodzích osôb okolo 7100.

Pohraničná stráž tiež uviedla, že v sobotu odišlo z Poľska na Ukrajinu zhruba 36.600 ľudí. A z poľského územia na ukrajinské prešlo od začiatku vojny už dovedna 4,03 milióna jedincov.

Tento týždeň podnikol poľský prezident Andrzej Duda prekvapujúcu návštevu v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, kde viedol rozhovory s ukrajinským kolegom Volodymyrom Zelenským.

Posolstvom jeho utorkového stretnutia s najvyšším ukrajinským predstaviteľom bolo podľa Dudu to, že Ukrajinci nevyhnutne potrebujú dodávky vojenskej výzbroje, ktorá im umožní účinne brániť svoju vlasť.

Dudova cesta do Kyjeva sa uskutočnila pri príležitosti Dňa ukrajinskej vlajky, ktorý predchádza sviatku Dňa nezávislosti Ukrajiny. Ten pripadá na 24. augusta a Ukrajina si v ten deň zároveň pripomenula šesť mesiacov od začiatku invázie Ruska.
 

Vyberte región

mark